ESTHER'S COOKERY
Over Esther Erwteman
en de kookstudio in Amsterdam
Eigenlijk gaat dit niet over mij, maar over ons. Want jij wil naar een kookstudio in Amsterdam en dan wil je zeker weten dat het een heerlijke beleving is. Mijn naam is Esther Erwteman, eigenaresse van Esther’s Cookery, en met zo’n achternaam kan je niet anders dan ‘iets met koken’ doen. Hoewel dat niet altijd zo was — maar eerst meer over de kookstudio.
De enige vegetarische kookstudio in Amsterdam.



De duurzame en vegetarische kookstudio, waar iedereen met plezier kookt en eet
Esther’s Cookery is een sfeervolle kookstudio waar iedereen welkom is en een culinaire topavond kan beleven. Mijn overtuiging is dat iedereen kan koken, als je maar weet hoe.En dat bewijzen de 250 gasten die maandelijks in de kookstudio in De Pijp de lekkerste gerechten komen maken. Geheel volgens de principes waar ik in geloof: met water in het seizoen voorhanden is, alleen groenten en vooral heel erg smakelijk. Dat is ook precies wat Esther’s Cookery onderscheidend maakt: heerlijk eten dat (niet zo) toevallig vleesloos is. Met mijn kennis van de groentekeuken en mijn passie voor lekker eten, laat ik iedereen zien en proeven, dat vlees niet noodzakelijk is voor een heerlijke maaltijd. Je hoeft het niet te vervangen — met de juiste begeleiding en de beste ingrediënten kooken eet je met plezier.
Na een bezoek aan de kookstudio in Amsterdam heb je zin om thuis ook weer (meer) te koken, ontdekte je allerlei nieuwe smaken en gerechten, ken je mijn geheime vaardigheden en ga je naar huis met een met liefde gevulde maag en een voldaan gevoel. Zijn er leftovers? Dan krijg je die ook mee, want eten weggooien past niet bij de duurzame kookstudio die Esther’s Cookery is.
Esther heeft nu al mijn hart veroverd met haar Cookery: de inrichting, de sfeer, Esther zelf én natuurlijk het eten.
De kookstudio in een notendop
Ongehinderd door kennis en vaardigheden begon ik Esther’s Cookery. Alleen, zonder achtergrond in horeca en bedrijfsvoering. Maar wél met een goed idee: dat de gasten weggaan en zeggen “dat ze tien gerechten maakten, dat het allemaal super lekker was en helemaal niet zo moeilijk”.
Dat lukt, met inmiddels twee kookboeken, ruim 27.000 volgers op sociale media en een enorme hoeveelheid recensies die helpen bij het uitbreiden van de kookstudio tot gevolg. De heerlijke beleving die ik je bied, komt door te werken met goede ingrediënten en door je mijn volle aandacht te geven.
Bij Esther’s Cookery volg je geen workshop waar je een recept krijgt en het verder zelf maar uitzoekt. Het draait om koken met mij en met liefde. Ik neem je mee op avontuur en laat je de heerlijke groentekeuken ontdekken, zodat je zelfvertrouwen en plezier in het koken krijgt. Eten is in deze Amsterdamse kookstudio een sociale en vrolijke bezigheid. Je doet kennis op (van gember pellen met een lepeltje in plaats van een mes, tot aan wat je doet om bepaalde smaken te bereiken) terwijl je geniet van een heerlijke ervaring.
Esther’s Cookery runnen doe ik nu samen met mijn man en partner Jaier Weissman: ik vanuit de keuken en Jaier is chef moestuin. Jaier is geboren en getogen in Amsterdam, opgeleid aan de filmacademie en in 2012 omgeschoold tot verslavingscoach. Nu zorgt Jaier ervoor dat de kookstudio er prachtig en sfeervol uitziet en dat we met de beste ingrediënten koken. En onze dochter Sara, die met net zoveel liefde als haar ouders de nieuwe recepten voorproeft.


Liefde voor eten, service bieden, zorgen en koken zijn met de paplepel ingegoten
Hoewel ik ben opgeleid als verpleegkundige en de hele wereld rondreisde om onderwijs te maken voor artsen en verpleegkundigen, had dat eigenlijk al alles te maken met eten. Ik woonde in Israël, Ghana en India en was altijd op zoek naar de lekkerste gerechten en smaken. Met handen en voeten vroeg ik of er geen vlees of vis in het gerecht zat. Zo nee, dan stopte ik het met liefde in mijn mond. Dat maakte dat ik een enorme hoeveelheid verhalen, recepten en smaken tegenkwam.
Dé voedingsbodem om mijn grote droom, de professionele kookstudio, in 2016 waar te maken. Naast die liefde voor eten, zijn ook service, zorgen en koken met de paplepel ingegoten. Mensen en verschillende culturen bij elkaar brengen met eten — dat is de ideale combinatie die ik voor ogen had toen ik Esther’s Cookery startte: samen koken, samen eten en samen leven in de Amsterdamse kookstudio.
Wat anderen zeggen
Wij ontvangen regelmatig geweldige reviews van onze gasten. Hieronder een verzameling!
100Petra2023-06-08Geverifieerd Oude mevrouw wil vegetarisch leren koken Door omstandigheden wilde ik graag leren om te koken met ingrediënten van alleen plantaardige oorsprong. Omdenken vanuit de Hollandse keuken (AVG) gaf me geen voldoening omdat alle vleesvervangers erg bewerkt zijn. Bij Esthers Cookery heb ik mooie recepten leren maken onder supervisie van Karin. En bonus: zulke leuke mede cursisten ontmoet. De volgende keer kom ik met mijn dochters/vriendinnen. Geen enkel probleem om in je eentje te komen. De recepten zijn inmiddels gedeeld met mijn kinderen in. Australië en Israël. Deze workshops zijn een aanrader Francesca B2022-04-15Geverifieerd More than a cooking workshop! Esther is a great host, she is fun, inclusive and she has great stories to tell about her life choices and her business. The atmosphere at the studio is also an highlight: it is cozy, warm, informal but professionally furnished with all the tools and spaces to ensure a great cooking and dining experience. Great food quality and recipes I never tried. Everyone was so enthusiastic about the event even days after. Highly recommended for groups from 6 to 12 max I'd say. nikkischans2022-04-13Geverifieerd Genieten met hoofdletter G We hebben een super gezellige avond gehad. Lekker vrijblijvend gekookt en Esther was daarbij de geweldige enthousiaste ondersteuning. Het eten is voortreffelijk en de sfeer goed! hollebollegeeza2022-04-06Geverifieerd Food heaven We took part in a cooking class at Esthers Cookery last week and had such an amazing evening! Esther is a kind, fun, energetic and inspiring person who clearly loves what she's doing. The groups aren't too big (around 10p) which ensures you will get the right assistance / opportunity to ask questions. The food was delicious and the advantage is that the recipes are simple enough to try them at home as well. Totally recommended to book the workshop! And if you dont have time to do the workshop make sure you stop here for take anyway or buying some supplies. Laura V2022-03-28Geverifieerd Wonderful Sunday afternoon cooking with Esther We joined Esther for a wonderful cookery workshop on Sunday afternoon. She guided us through some Middle Eastern classics (such as baba ganoush and cauliflower tabbouleh) as well as some unknown gems (amazing fried tofu balls and roasted sambal soy sauce potatoes with lime tahini). We were really put to work, with an occasional break for useful tips & tricks — how to recognise a good tahini, how to prepare a pomegranate — and spent the rest of the afternoon/evening enjoying all the dishes we cooked with a glass of wine and a nice chat with the other participants and our lovely host. Ambra G2022-02-28Geverifieerd Cooking workshop with extra fun! It was a great experience! Loved every minute of it :) We were a big group (9 people) and we all had so much fun. Food was delicious and the vibe was great, leaving space to learn some new dishes/cooking techniques but also not too challenging to not have the chance to relax. I definitely would go back! Noep12021-12-05Geverifieerd Cooking Class with Esther: delicious and fun What a wonderful place is Esther’s Cookery. A beautiful little shop with fresh food, above a big and cozy dining area and most important of all: a great kitchen. This is very the magic happens! With a small group we’ve made an amazing dinner in Ottolenghi style. I’ve learned so much and it was so much fun. Esther is a warm and welcoming and highly experienced cook with lots of humour and patience 😀 yvon mullink2021-11-15Geverifieerd Cooking Workshop - Super Experience, Delicious Food, Super Relaxed, Great Learning Esther is very enthusiastic, professional and creates a great atmosphere to cook delicious Middle Eastern vegetarian dishes, followed by eating them for dinner with the group. Cosy, professional with personal touch. Nathalie2021-09-30Geverifieerd 50th Birthday present Lovely evening spent at Esther's Cookery. Good food, good company and a very enthusiastic Esther. Bought her book Nosh instantly. Highly recommended if you like good food. Marinka B2021-09-29Geverifieerd Great all around Fantastic food, lovely people, great ambiance. We did a workshop and dinner and enjoyed every minute (and bite) of it :) Definitely recommend it!
Sas Pol2023-11-14Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Inspirerende workshop! Originele recepten, uitstekende ingrediënten, goede begeleiding met humor, gezellige entourage. Yolanda Kalkman2023-11-12Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Heel leuke kookavond gehad onder de bezielende leiding van Esther. De gerechten waren goed te maken, ook voor de minder ervaren kok. Zeker voor herhaling vatbaar. Juanita Wijnands2023-10-30Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Dit was een van de allerbeste en leukste workshops die ik heb gehad. De recepten zijn zeer origineel en héél lekker. De organisatie en begeleiding van Esther was uitmuntend en entertaining. Wij lieten 'clean plates' achter. Dankjewel Esther en je team. Hartelijke groet Juanita Wijnands Dianne van de Vrie2023-10-30Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Superleuke en lekkere kookworkshop gedaan bij Esther Erwteman. Heerlijke smaken en inspirerende recepten. Lekker! En een gezellige sfeer. Voor herhaling vatbaar! Eline H2023-10-24Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Heerlijke en supergezellige avond gehad. Recepten waren echt top en Esther is een vrolijke en bruisende chef die je vol passie meeneemt in haar keuken die barst van de meest geweldige smaken. Heel tof ook dat je de recepten van alle gerechten die je met z’n allen hebt gemaakt via de mail ontvangt en zo thuis verder kan genieten. Ook de Masterclass Fine Dining (als vervolg op een eerdere workshop) vond ik een groot succes! Esther leert je echt de fijne kneepjes van het vak. Nog meer tips en tricks wat betreft bereiden maar ook aandacht voor het opmaken van een mooi verfijnd gerechtje op het bord! Hoe je met een paar handigheidjes iets er super mooi kunt laten uitzien, love it! Dewi X2023-10-21Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Als teamuitje zo’n leuke en heerlijke middag gehad dat ik de volgende workshop alweer heb ingepland :) Nike Tulp2023-10-18Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Zondag heb ik een masterclass fine dining bij Esther’s Cookery gedaan. Wat een feest! Niet alleen heb ik veel geleerd en heel lekker gegeten maar ook veel inspiratie opgedaan. Hartelijk dank Esther en Germaine voor deze geweldige dag! Ik kom zeker terug en raad iedereen aan naar de Cookery te gaan. Ook voor hele goede ingrediënten en leuke cadeaus. Sanghamitra Panigrahy2023-10-06Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Last evening at The Kitchen Workshop, We grilled the most delicious food and had loads of laughs while doing it. Esther was a great host, The menus are delicious and we love the hands on participation. Esther's cookery was absolutely amazing, definitely recommended !! Billie Ceridwen Circles2023-10-04Trustindex verifieert dat de oorspronkelijke bron van de recensie Google is. Such an amazing fun afternoon cooking at Esther’s cookery with Karin and Jenny. Great dishes, great instructions form a place of both deep knowledge, humility and love of sharing, and great company. What a feast too.. Amazing everybody can take the left overs home since this is food fit for a king and enough for an army. My favorite was the spicy peanut tofu, but it was such a plethora of amazing vegan and vegetarian options that it’s hard to pick one. The funny eggplant donuts were also so amazing and we had such fun conversations, the time just flew by. Would highly recommend this and will definitely have to come back. Esther just has such amazing recipes.
Esther’s Cookery in de pers
De afgelopen jaren is Esther vele malen in de pers geweest. Zij kookte zij live bij Koffietijd, ze maakt voor de EO de podcast Esther & Esther aan de kook en haar liefde voor de groentekeuken stond een aantal keer op de voor pagina van het Parool.

In de Kookboekenclub spreekt Esther met literaire jeugd idool Ronald Giphart en Chef Danny jansen
over TAHIN. Volgens Esther is sesam een klein zaadje die je hele keuken kan samenbrengen. Echt goud. Waarom zo’n eenvoudig ingrediënt als tahin Ronald en Danny achterover doet slaan hoor je in de aflevering Vloeibaar Goud.


In deze aflevering van Smaakmakers kwam Zegert van der Linden bij Esther langs.
Zij spraken elkaar al eerder, toen over de Joodse keuken en haar eerste boek Nosh.
Deze week komt haar tweede boek uit en dat staat helemaal in het teken van Tahin.

In een bijzonder gesprek met Martine Kamsma, NRC sprak ik over een vleesloos eten en wat dat te maken heeft met mijn leven vol voorrechten, warme familie en religie.
Je kan je afvragen of het religie is waar ik zo aan hecht, of de tradities, de rituelen. „God? Daar heb ik het veel te druk voor met al die rituelen!”, zeg ik altijd. Als je opgroeit met een servies voor melkkost en voor vlees, als je pannen hebt voor alles
wat ‘parve’ is, geen vlees en geen melk. Als de keuken twee werkbladen heeft, en twee vaatwassers. Dan is kosher eten geen onderdeel van een spirituele zoektocht maar een manier van leven.

In Once Upon A Taste de Podcast sprak ik met Jamie Penders over de Joodse eet-tradities uit mijn jeugd, de avonturen van 7 jaar Esther’s Cookery en leven en ondernemen met dankbaarheid. Maar ook hoe ik in elke stad mijn hart verloor. Want liefde gaat immers door de maag!
Jamie zegt: “Laat je vooral inspireren door Esther. Of je nu langs komt in de Cookery voor een workshop vegetarisch koken, gezellig komt shoppen in de winkel of webshop voor de lekkerste ingrediënten of thuis aan de slag gaat met Nosh of Tahin. Ik weet heel zeker dat het je heel veel plezier en inspiratie gaat opleveren!”

FoodTube kwam naar de Cookery 2 filmpjes op te nemen over TAHIN.
Esther Erwteman is een tahin-fan. Zozeer, dat ze een boek aan het ingrediënt wijdde met meer dan 150 toepassingen. Hetgeen voor een basisingrediënt indrukwekkend is. Je zou Esther een tahiniste kunnen noemen.
In de video vertelt over het trage goud en ze geeft gelijk een paar toepassingen zoals het auberginehapje waarbij je dikke plakken aubergine bakt om vervolgens overgieten met een tomaten-tahinsaus, die op zijn beurt nog wordt begoten met een tahin/soja/gember saus. Een onweerstaanbaar hapje
Esther's Cookery Instagram