Consent Preferences Skip to content

ESTHER'S COOKERY

Over Esther Erwteman

en de kookstudio in Amsterdam

Eigenlijk gaat dit niet over mij, maar over ons. Want jij wil naar een kookstudio in Amsterdam en dan wil je zeker weten dat het een heerlijke beleving is. Mijn naam is Esther Erwteman, eigenaresse van Esther’s Cookery, en met zo’n achternaam kan je niet anders dan ‘iets met koken’ doen. Hoewel dat niet altijd zo was — maar eerst meer over de kookstudio.

De enige vegetarische kookstudio in Amsterdam.

De duurzame en vegetarische kookstudio, waar iedereen met plezier kookt en eet

Esther’s Cookery is een sfeervolle kookstudio waar iedereen welkom is en een culinaire topavond kan beleven. Mijn overtuiging is dat iedereen kan koken, als je maar weet hoe.En dat bewijzen de 250 gasten die maandelijks in de kookstudio in De Pijp de lekkerste gerechten komen maken. Geheel volgens de principes waar ik in geloof: met water in het seizoen voorhanden is, alleen groenten en vooral heel erg smakelijk. Dat is ook precies wat Esther’s Cookery onderscheidend maakt: heerlijk eten dat (niet zo) toevallig vleesloos is. Met mijn kennis van de groentekeuken en mijn passie voor lekker eten, laat ik iedereen zien en proeven, dat vlees niet noodzakelijk is voor een heerlijke maaltijd. Je hoeft het niet te vervangen — met de juiste begeleiding en de beste ingrediënten kooken eet je met plezier.

Na een bezoek aan de kookstudio in Amsterdam heb je zin om thuis ook weer (meer) te koken, ontdekte je allerlei nieuwe smaken en gerechten, ken je mijn geheime vaardigheden en ga je naar huis met een met liefde gevulde maag en een voldaan gevoel. Zijn er leftovers? Dan krijg je die ook mee, want eten weggooien past niet bij de duurzame kookstudio die Esther’s Cookery is.

 

Liefde gaat door de maag. Zo waar.
Esther heeft nu al mijn hart veroverd met haar Cookery: de inrichting, de sfeer, Esther zelf én natuurlijk het eten.
— Rianne

De kookstudio in een notendop

Ongehinderd door kennis en vaardigheden begon ik Esther’s Cookery. Alleen, zonder achtergrond in horeca en bedrijfsvoering. Maar wél met een goed idee: dat de gasten weggaan en zeggen “dat ze tien gerechten maakten, dat het allemaal super lekker was en helemaal niet zo moeilijk”.

Dat lukt, met inmiddels twee kookboeken, ruim 27.000 volgers op sociale media en een enorme hoeveelheid recensies die helpen bij het uitbreiden van de kookstudio tot gevolg. De heerlijke beleving die ik je bied, komt door te werken met goede ingrediënten en door je mijn volle aandacht te geven.

Bij Esther’s Cookery volg je geen workshop waar je een recept krijgt en het verder zelf maar uitzoekt. Het draait om koken met mij en met liefde. Ik neem je mee op avontuur en laat je de heerlijke groentekeuken ontdekken, zodat je zelfvertrouwen en plezier in het koken krijgt. Eten is in deze Amsterdamse kookstudio een sociale en vrolijke bezigheid. Je doet kennis op (van gember pellen met een lepeltje in plaats van een mes, tot aan wat je doet om bepaalde smaken te bereiken) terwijl je geniet van een heerlijke ervaring.

Esther’s Cookery runnen doe ik nu samen met mijn man en partner Jaier Weissman: ik vanuit de keuken en Jaier is chef moestuin. Jaier is geboren en getogen in Amsterdam, opgeleid aan de filmacademie en in 2012 omgeschoold tot verslavingscoach. Nu zorgt Jaier ervoor dat de kookstudio er prachtig en sfeervol uitziet en dat we met de beste ingrediënten koken. En onze dochter Sara, die met net zoveel liefde als haar ouders de nieuwe recepten voorproeft.

Tijdens een workshop krijg je meer zelfvertrouwen, plezier en vaardigheden in de keuken tijdens een leuke avond die toevallig vleesloos is.
— Esther Erwteman

Liefde voor eten, service bieden, zorgen en koken zijn met de paplepel ingegoten

Hoewel ik ben opgeleid als verpleegkundige en de hele wereld rondreisde om onderwijs te maken voor artsen en verpleegkundigen, had dat eigenlijk al alles te maken met eten. Ik woonde in Israël, Ghana en India en was altijd op zoek naar de lekkerste gerechten en smaken. Met handen en voeten vroeg ik of er geen vlees of vis in het gerecht zat. Zo nee, dan stopte ik het met liefde in mijn mond. Dat maakte dat ik een enorme hoeveelheid verhalen, recepten en smaken tegenkwam.

Dé voedingsbodem om mijn grote droom, de professionele kookstudio, in 2016 waar te maken. Naast die liefde voor eten, zijn ook service, zorgen en koken met de paplepel ingegoten. Mensen en verschillende culturen bij elkaar brengen met eten — dat is de ideale combinatie die ik voor ogen had toen ik Esther’s Cookery startte: samen koken, samen eten en samen leven in de Amsterdamse kookstudio.

Wat anderen zeggen

Wij ontvangen regelmatig geweldige reviews van onze gasten. Hieronder een verzameling!

 
5.0
Gebaseerd op 172 beoordelingen
powered by Google
Boaz Pauw
12:46 31 Jul 23
Workshop was great! I would definitely recommend!
Moritz Mugele
11:51 19 Jul 23
Esther is a very competent cook, and a warm human being. She will lighten the mood with her enthousiasm and creates an environment that is optimal for team-building. Beyond this, the food is often home grown and courses are well thought through.We will most definetely come back.
Sanne de Wit
10:14 19 Jul 23
Super fun workshop! Recommended.
Eva Manneke
11:27 10 Jul 23
With a lot of love and attention you will learn everything about Middle Eastern cuisine. Esther tells in a very nice, cheerful way and is always there for you if you need help. The food and the chosen dishes are insanely delicious. After cooking, you can end the evening with a delicious dinner and a nice glass of wine. It was truly a great evening! Highly recommended!
Stella Lederer
09:52 03 Jul 23
We did a workshop here with our Team and it was absolutely wonderful.The food was amazing and the preparation was so fun with seeing everyone in the same kitchen, in a whole new environment form work.Esther was amazing, she is fun and a great teacher. We will definitely be cooking her recipes at home!
Sjoukje Lantinga
06:53 03 Apr 23
What an amazing experience cooking in this studio! The recipes are delicious and cooking together with my colleagues was a great way to learn each other better. Karin is a super experienced lady, funny and very warm person. The place feels like a cozy living room. I was rolling home after eating this delicious food. Definitely a place I can recommend, especially for people who simply love food and cooking.
Roberta Bosu
00:05 13 Mar 23
Food is communication without words, a language that everyone can speak. Yes even when it is just a broodje kaas, sorry dutches ! 🇳🇱😅For Esther, food is a way of showing where she comes from, who she is and the path she is on. And above all, a way of sharing her beliefs. With her passion, knowledge and sarcasm she shows everyone that vegetarian and vegan food is not only good for yourself and for the planet but also tasty! 🤤🥙🥗I was looking forward to this cooking class since I opened my Christmas gift months ago and it definitely exceeded my expectations!I discovered all kinds of new flavours and dishes (still dreaming about that babaganoush) and went home with a love-filled stomach and a very happy feeling. ☺️Last but not least, no food waste at Esther’s Cookery ,you can even bring home the #leftovers! ♻️Many thanks Esther for your energy and passion. Please adopt me so I can cook everyday and we can get all the snails drunk! 🐌🍻
David Rosenberg
19:55 26 Jan 23
Oh what fun! I had 9 guys for my birthday and it was a huge success. Cooking was fun, we learned new tricks and new recipes, and ate and drank like kings. Esther is a riot. Everything is possible. Magically out of chaos and cacophony comes a perfect 10 course meal. Highly recommended!

Esther’s Cookery in de pers

De afgelopen jaren is Esther vele malen in de pers geweest. Zij kookte zij live bij Koffietijd, ze maakt voor de EO de podcast Esther & Esther aan de kook en haar liefde voor de groentekeuken stond een aantal keer op de voor pagina van het Parool.

Kookboekenclub

In de Kookboekenclub spreekt Esther met literaire jeugd idool Ronald Giphart en Chef Danny jansen
over TAHIN. Volgens Esther is sesam een klein zaadje die je hele keuken kan samenbrengen. Echt goud. Waarom zo’n eenvoudig ingrediënt als tahin Ronald en Danny achterover doet slaan hoor je in de aflevering Vloeibaar Goud.

london-en-esther-2-scaled
Simpel, elegant en vooral heel lekker zijn de aubergine hapjes die Esther samen met tv chef London Loy maakte bij Koffietijd. 
 
Frisse tahin komkommersalade erbij en je hebt meteen een hele maaltijd.
Smaakmakers-over-TAHIN

In deze aflevering van Smaakmakers kwam Zegert van der Linden bij Esther langs.
Zij spraken elkaar al eerder, toen over de Joodse keuken en haar eerste boek Nosh. 

Deze week komt haar tweede boek uit en dat staat helemaal in het teken van Tahin.

08-12-2020 AMSTERDAM, Nederland. Esther Erwteman samen met haar moeder en dochter in de keuken. Ze bereiden latkes, een typisch gerecht voor Chanoeka. De twee vaatwassers om melk- en vleesproducten gescheiden te houden. Foto: Simon Lenskens

In een bijzonder gesprek met Martine Kamsma, NRC sprak ik over een vleesloos eten en wat dat te maken heeft met mijn leven vol voorrechten, warme familie en religie.

Je kan je afvragen of het religie is waar ik zo aan hecht, of de tradities, de rituelen. „God? Daar heb ik het veel te druk voor met al die rituelen!”, zeg ik altijd. Als je opgroeit met een servies voor melkkost en voor vlees, als je pannen hebt voor alles
wat ‘parve’ is, geen vlees en geen melk. Als de keuken twee werkbladen heeft, en twee vaatwassers. Dan is kosher eten geen onderdeel van een spirituele zoektocht maar een manier van leven.

Once Upon A Taste de Podcast

In Once Upon A Taste de Podcast sprak ik met Jamie Penders over de Joodse eet-tradities uit mijn jeugd, de avonturen van 7 jaar Esther’s Cookery en leven en ondernemen met dankbaarheid. Maar ook hoe ik in elke stad mijn hart verloor. Want liefde gaat immers door de maag!

Jamie zegt: “Laat je vooral inspireren door Esther. Of je nu langs komt in de Cookery voor een workshop vegetarisch koken, gezellig komt shoppen in de winkel of webshop voor de lekkerste ingrediënten of thuis aan de slag gaat met Nosh of Tahin. Ik weet heel zeker dat het je heel veel plezier en inspiratie gaat opleveren!”

Foodtube

FoodTube kwam naar de Cookery 2 filmpjes op te nemen over TAHIN.

Esther Erwteman is een tahin-fan. Zozeer, dat ze een boek aan het ingrediënt wijdde met meer dan 150 toepassingen. Hetgeen voor een basisingrediënt indrukwekkend is. Je zou Esther een tahiniste kunnen noemen. 

In de video vertelt over het trage goud en ze geeft gelijk een paar toepassingen zoals het auberginehapje waarbij je dikke plakken aubergine bakt om vervolgens overgieten met een tomaten-tahinsaus, die op zijn beurt nog wordt begoten met een tahin/soja/gember saus. Een onweerstaanbaar hapje