Consent Preferences Skip to content

Recepten

Miso soep met veel groenten en kliswortel 

Ik ben dol op soep. In de zomer geeft een frisse, pittige bouillon een sprankelende start van de maaltijd, terwijl een kom dampende soep in de winter voelt als een warme omhelzing. Bij de lunch helpt het me om niet gedachteloos brood achter mijn computer weg te werken, en bij het avondeten is het de perfect en rustig begin van de maaltijd.

Maar de belangrijkste reden dat ik zo van soep hou, is de eindeloze variatie. Sinds mijn Helende Groentesoep uit NOSH (oftewel Joodse Penicilline 2.0) ben ik blijven experimenteren met heldere groentesoepen. Geen gebonden pompoensoep voor mij (hoewel heerlijk!), maar liever een verfijnde bouillon van kombu, miso en kliswortel, gevuld met groenten die op verschillende manieren gesneden zijn – voor nét dat extra smaakeffect.

Dankzij mijn vriend en chef Alexander Gershberg heb ik de geweldige smaak van kliswortel ontdekt. Deze wat onooglijke, maar van oorsprong Japanse wortel heeft een aardse, lichtzoete smaak en een fijne knapperigheid. In miso-soep voegt hij precies de juiste diepte en bite toe, perfect in combinatie met de umami van miso en verse groenten. Bovendien is kliswortel een krachtpatser vol vezels, goed voor je spijsvertering én je smaakpapillen.

Eigenlijk zou ik over elke groente in deze soep een heel verhaal willen schrijven, maar die bewaar ik voor mijn workshops en straks in het boek. Wil je zelf aan de slag met deze topsoep? Kom dan langs voor de beste miso en verse of gedroogde kliswortel.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gerstmiso, gemengd met 4 eetlepels water
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 kleine gele ui, in dunne plakjes
  • 1 prei, groen en wit in dunne ringen
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 150 gram verse kliswortel goed wassen (niet schillen), in julienne (lucifertjes)
    • Iets minder kliswortel wanneer je een gedroogde variant gebruikt je kan er dan ook vanuit gaan dat hij geschrobd is voor het snijden en drogen.
  • 1 winterpeen, geraspt
  • 1-2 zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes
  • Optioneel 1 courgette geraspt gebruik de geraspte courgette vooral als je een meer gebonden soep wilt zonder de staafmixer te gebruiken.
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 gram maïskorrels
  • 2 bosuitjes (groen en wit)

Extra

  • Limoen, alleen sap
  • Gember, geschild & geraspt
  • Zout

Aan de slag

Voorbereiding: Begin met het snijden, hakken, raspen en klaarzetten van alle groenten. Dit is het belangrijkste onderdeel van het maken van de soep, zodat alles soepel verloopt.

Miso voorbereiden: Meng de miso in een kleine kom met 4 eetlepels water tot een gladde massa. Dit voorkomt klontjes als je het later aan de soep toevoegt. Zet apart tot gebruik.

Ui/prei bakken: Verwarm de sesamolie in een grote pan met dikke bodem. Doe de ui en prei in de pan, roer een paar maal om en zet dan het vuur heel laag en doe de deksel op de pan. Laat de uien tenminste 5 minuten langzaam smoren. Door de deksel op de pan te houden komt er veel vocht vrij en dit is geweldig voor het intensiveren van de smaak van de uien.

Groenten bakken: Voeg vervolgens de knoflook en kliswortel toe en bak nog enkele minuten. Doe daarna de winterpeen, zoete aardappel (eventueel de courgette) en maïs erbij en bak alles nog een paar minuten mee.

Bouillon toevoegen: Voeg de groentebouillon toe en breng de soep met de deksel op de pan aan de kook. Zodra de soep kookt, zet je het vuur laag en laat je de soep een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de bosui toe.

Roer de miso door de soep. Nu begint het proeven of de soep genoeg smaak heeft. Misschien een scheutje limoensap? Wat geraspte gember? Afhankelijk van je smaak en de sterkte van je bouillon is dit het moment om eventueel zout toe te voegen

Come visit the Cookery

At Esther’s Cookery, we celebrate the art of vegetarian cooking with bold flavors, fresh ingredients, and a unique perspective—rather than simply replacing, we rethink and reimagine food. In 99% of cases, our dishes are also fully vegan, making our kitchen a haven for plant-based food lovers.

Our cozy cookery studio in De Pijp, Amsterdam, is a place where people come together to cook, learn, and connect over delicious meals inspired by global flavors. Whether you’re a seasoned cook or just starting out, our workshops are designed to inspire and bring joy to the table. Join us for a hands-on cooking experience and discover how exciting plant-based cuisine can be!

Want to join a workshop? Don’t worry about the Dutch on the website—all workshops are given in both Dutch and English, so everyone can follow along and enjoy the experience!

We also have a shop where you can purchase amazing ingredients to start cooking at home. Visit us to find high-quality spices, sauces, and pantry essentials that bring bold flavors to your dishes.

Our opening hours are:

Monday: 1pm – 5pm
Tuesday: 1pm- 5pm
Wednesday: 1pm – 5pm
Thursday: 1pm – 5pm
Friday: 1pm – 5pm
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed