Consent Preferences Skip to content

Recepten

Hamansoren / Hamantaschen

Recept voor perfect chewy Hamantaschen-deeg: heeft een goede balans tussen zacht, elastisch en licht krokant aan de randen. Dit deeg blijft goed in vorm tijdens het bakken en scheurt niet bij het vouwen. Het blijft elk jaar een gedoetje maar ik vind ze lekker dus de moeite waard om te maken. Dit jaar maakte ik kleine oortjes met een chocoaldechip in het midden maar favoriet blijft de vulling met dadels, tahin, chocolade en noten.

Ingrediënten Hamansoren

  • 250 g bloem (liefst patentbloem)
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl citroenrasp (optioneel, voor extra aroma)
  • 1 ei (of 50 ml appelmoes voor een vegan variant)
  • 75 g ongezouten boter (op kamertemperatuur) of plantaardige margarine
  • 2 el melk of plantaardige melk
  • 2 el honing

Ingrediënten Vulling

  • 150 g Medjoul dadels (ontpit)
  • 2 el tahin
  • 50 g pure chocolade (min. 70% cacao), fijngehakt
  • 30 g pistachenoten, fijngehakt
  • ½ tl kaneel
  • Snufje zout
  • 2-3 el warm water (indien nodig om de vulling smeuïger te maken)

Aan de slag

Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom

Klop de boter en suiker luchtig in een andere kom. Voeg het ei, vanille-extract, citroenrasp en honing toe en meng goed.

Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe en meng tot een soepel deeg. Voeg indien nodig melk toe om het iets zachter te maken

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast. Dit helpt de smaken ontwikkelen en voorkomt dat de koekjes uitlopen. Wil je het proces versnellen? Laat het deeg 30 minuten in de vriezer in plaats van 1 uur in de koelkast. Dit verkort de totale tijd tot ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Maak tijdens het koelen de vulling: Doe de ontpitte dadels in een keukenmachine en maal tot een pasta. Voeg indien nodig 1-2 eetlepels warm water toe voor een smeuïge consistentie. Meng de tahin, kaneel en een snufje zout door de dadelpasta. Rooster de noten voordat je ze hakt en roer deze samen met de fijngehakte chocolade erdoor. Doe dit dit met een lepel doen om wat textuur te behouden. Zorg ervoor dat de vulling stevig maar smeerbaar is. Als het te droog is, voeg een klein beetje water of extra tahin toe

Als het deeg gekoeld is: Leeg het deeg op bakpapier, leg er nog een syuk bakpapier op en rol het uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek rondjes uit (± 7 cm). Vul met je favoriete vulling en vouw de randen tot een driehoek.

Bak op 175°C (boven- en onderwarmte) gedurende 12-15 minuten, tot de randjes licht goudbruin zijn.

Come visit the Cookery

At Esther’s Cookery, we celebrate the art of vegetarian cooking with bold flavors, fresh ingredients, and a unique perspective—rather than simply replacing, we rethink and reimagine food. In 99% of cases, our dishes are also fully vegan, making our kitchen a haven for plant-based food lovers.

Our cozy cookery studio in De Pijp, Amsterdam, is a place where people come together to cook, learn, and connect over delicious meals inspired by global flavors. Whether you’re a seasoned cook or just starting out, our workshops are designed to inspire and bring joy to the table. Join us for a hands-on cooking experience and discover how exciting plant-based cuisine can be!

Want to join a workshop? Don’t worry about the Dutch on the website—all workshops are given in both Dutch and English, so everyone can follow along and enjoy the experience!

We also have a shop where you can purchase amazing ingredients to start cooking at home. Visit us to find high-quality spices, sauces, and pantry essentials that bring bold flavors to your dishes.

Our opening hours are:

Monday: 1pm – 5pm
Tuesday: 1pm- 5pm
Wednesday: 1pm – 5pm
Thursday: 1pm – 5pm
Friday: 1pm – 5pm
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed