Recepten
Latkes
In 2019 schreef ik NOSH, mijn allereerste en zeer persoonlijke kookboek over mijn Joodse vegetarische keuken. Dit boek, dat mij enorm dierbaar is, heeft een plekje gevonden in de harten (en keukens) van zoveel mensen dat zelfs de tweede druk inmiddels helemaal is uitverkocht en nergens meer verkrijgbaar.
Bij het recept voor latkes schreef ik toen al:
“De waarheid is dat het beste recept voor latkes bestaat uit het vragen van mijn broer Micha of hij ze wil bakken. Want niemand maakt zulke goede, krokante en lekkere latkes als hij.”
Vijf jaar later, in 2024, blijft dit nog steeds waar. Micha is nog altijd de latke-meester in onze familie. Helaas mag ik zijn telefoonnummer niet delen. Dus, als je latkes wilt eten, is er maar één oplossing: zelf aan de slag!
Met dit recept geef ik je de tools om ze minstens net zo krokant en smakelijk te maken.
En wie weet, misschien word jij de Micha in jouw eigen familie!
Ingrediënten
- 6 grote aardappelen
- 3 eieren
- 100 gram bloem
- 1 grote ui
- 2 theelepels zout
- Olie (om te bakken)
- Voorbereiding (schillen, raspen, mengen) ongeveer 10 minuten Bakken: ongeveer 20 minuten (in porties bakken)
- 4 tot 6 personen, ik hou van kleine latkes
Aan de slag
Voorbereiden van de ingrediënten: Schil de aardappelen en de ui. Gooi de schillen weg. Snijd de aardappelen en ui in stukken die makkelijk te raspen zijn. Gebruik een grove rasp of keukenmachine om de aardappelen en ui te raspen.
Vocht verwijderen: Schep de geraspte aardappelen en ui in een schone theedoek. Knijp stevig zodat zoveel mogelijk overtollig vocht wordt verwijderd. Dit is belangrijk om te zorgen dat de koekjes niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Doe de uitgelekte rasp terug in de mengkom. Voeg de eieren, bloem en het zout toe en meng alles met je handen tot een samenhangend geheel. Meng voorzichtig en knijp niet te hard, om te voorkomen dat de gluten in de bloem worden geactiveerd en je kleverige latkes krijgt. Komt het beslag niet goed samen? Voeg dan een beetje paneermeel toe om de juiste consistentie te bereiken. Verdeel het beslag in ongeveer 20 gelijke porties. Vorm ze met je handen tot platte koekjes.
Bakken: Verhit een flinke laag olie in de bakpan op middelhoog vuur. Laat de koekjes één voor één in de pan glijden. Bak ze in porties, zodat er voldoende ruimte is en ze gelijkmatig krokant kunnen worden. Bak elke kant goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant. Neem de tijd: hoe zorgvuldiger je bakt, hoe krokanter en minder vet de latkes worden. Haal de latkes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Proef de latkes en bepaal of je er nu nog wat zout overheen wil strooien.
Serveer de aardappelkoekjes warm. Lekker met zure room en/of appelmoes
Come visit the Cookery
At Esther’s Cookery, we celebrate the art of vegetarian cooking with bold flavors, fresh ingredients, and a unique perspective—rather than simply replacing, we rethink and reimagine food. In 99% of cases, our dishes are also fully vegan, making our kitchen a haven for plant-based food lovers.
Our cozy cookery studio in De Pijp, Amsterdam, is a place where people come together to cook, learn, and connect over delicious meals inspired by global flavors. Whether you’re a seasoned cook or just starting out, our workshops are designed to inspire and bring joy to the table. Join us for a hands-on cooking experience and discover how exciting plant-based cuisine can be!
Want to join a workshop? Don’t worry about the Dutch on the website—all workshops are given in both Dutch and English, so everyone can follow along and enjoy the experience!
We also have a shop where you can purchase amazing ingredients to start cooking at home. Visit us to find high-quality spices, sauces, and pantry essentials that bring bold flavors to your dishes.
Our opening hours are:
Monday: 1pm – 5pm
Tuesday: 1pm- 5pm
Wednesday: 1pm – 5pm
Thursday: 1pm – 5pm
Friday: 1pm – 5pm
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed
