Skip to content

TAHIN

Een reisverleden in het Midden-Oosten, een passie voor heerlijk, vegetarisch eten én een uitgeverij die me vraagt mijn recepten te delen — dat zijn de ingrediënten voor mijn tweede kookboek: TAHIN. TAHIN is een ode aan hét basisingrediënt uit de Midden-Oosterse keuken. En volgens Vanja van der Leeden, culinair schrijver met een achtergrond als professioneel kok, “één groot feest”.

Op een markt midden in de oude stad Jeruzalem maakte ik voor het eerst kennis met tahin. Een licht notige, tikje bittere, zijdezachte sesampasta. En dat smaakte naar meer — het werd één van de belangrijkste ingrediënten in mijn vegetarische, duurzame kookstudio. Daarnaast is het nu het hoofdonderwerp van TAHIN: een kookboek waarin je de eindeloze mogelijkheden van tahin ontdekt. Maar liefst 101 moderne, lichte gerechten boordevol smaak!

Mijn overtuiging is dat iedereen kan koken, als je maar weet hoe en met welke ingrediënten. Dat bewijzen de 250 gasten die iedere maand kookworkshops volgen bij Esther’s Cookery. Dat leert TAHIN je ook. Meteen aan de slag met de beste ingrediënten? Bestel dan ook een kant-en-klare box met alle benodigdheden!

PS: Net als TAHIN, zit ook deze pagina vol verrassingen. Zo vind je onderaan deze pagina 3 extra recepten die je cadeau krijgt!

TAHIN: een ode aan hét gelijknamige basisingrediënt
van de Midden-Oosterse keuken

In het verhaal van Ali Baba en de veertig rovers openen rovers hun schatkamer met de spreuk ‘Sesam, open u’. In TAHIN ontdek je dat sesam(pasta) zelf al een schat op zich is. Meer dan 101 indrukwekkende, moderne, lichte gerechten boordevol smaak. Voor ieder wat wils, want TAHIN gaat van een stapel verse panbroodjes met tahinispread naar een smeuïge chocolade-tahincake voor bij de koffie en van een pittige linzensalade bomvol smaak en groente naar kikkererwten-sesamtajine met rozenharissa.

Stuk voor stuk recepten om van te watertanden. Spannend, verrassend, verrukkelijk.

Esthers keuze: de beste ingrediënten in een handige box

Met TAHIN kan ook jij aan de slag. En om het feest compleet te maken, koop je nu kant-en-klare pakketten, zodat je er zeker van bent dat je de juiste, beste en lekkerste basisingrediënten in huis hebt.

Liever even snuffelen in onze kookwinkel? Zowel online als in onze studio ben je van harte welkom. Voor de beste tahini, geweldige dadelmolasses, za’atar en natuurlijk mijn bekende baba ganoush-grillplaatjes staan de deuren van Esther’s Cookery wagenwijd voor je open! Wij zijn maandag tot en met zaterdag geopend van 11:00 – 17:00 uur.

Nog een onmisbaar ingrediënt in de keuken: muziek!

Wil jij genieten van mijn favoriete muziek terwijl je de kool staat te masseren, aubergines blakert en natuurlijk de tahin staat te mengen? Voeg dan meteen mijn afspeellijst toe aan je favorieten op Spotify!

Dan ben jij ook als eerste op de hoogte van nieuwe TAHIN-muziek, een podcastaflevering of een radio-interview.

TAHIN in de media

Nog voordat TAHIN verscheen, stond er al een prachtige voorpublicatie in Delicious. Weten wat er verder wordt geschreven en besproken?

Over Esther Erwteman en de kookstudio

Dat ik twee vegetarische kookboeken schreef, is geen toeval. Sinds 2020 run ik de (enige!) vegetarische kookstudio in Amsterdam: Esther’s Cookery. Daar volg je kookworkshops volgens de principes waar ik in geloof: met wat er in het seizoen voorhanden is, alleen groenten en vooral heel erg smakelijk. Dat is ook precies de onderscheidende factor: heerlijk eten dat (niet zo) toevallig vleesloos is. Met mijn kennis van de groentekeuken en mijn passie voor lekker eten, laat ik iedereen zien en proeven dat vlees niet noodzakelijk is voor een heerlijke maaltijd. Je hoeft het niet te vervangen — met de juiste begeleiding en de beste ingrediënten kook en eet je met plezier.

Inmiddels volgen 250 gasten per maand een kookworkshop. Zonder hen en zonder mijn man en partner Jaier Weissman was er geen Esther’s Cookery. Waar ik mijn kookgeheimen prijsgeef aan de gasten, is Jaier chef moestuin (zodat we met de beste, duurzaamste ingrediënten koken) en zorgt hij ervoor dat de kookstudio er prachtig en sfeervol uitziet. En onze dochter Sara, die met net zoveel liefde als haar ouders de nieuwe recepten voor proeft.

Kookworkshop volgen in de duurzame, vegetarische kookstudio in Amsterdam?

Eerst proeven van de Joodse, vegetarische gerechten? Maak kennis met de keuken zoals ik ‘m zie door een kookworkshop te volgen. Leuk, leerzaam én lekker! Samen met vrienden, familie of collega’s: samen bereiden we de smakelijkste gerechten en na afloop gaan jullie aan tafel om ervan te genieten. Allemaal vegetarisch, uiteraard!

9,95

incl.BTW

Zwarte Tahin

6,95

incl.BTW

Zwarte knoflook (TIJDELIJK NIET LEVERBAAR)

89,50

incl.BTW

Zondagavond workshop 3 maart 2024

89,50

incl.BTW

Zondagavond workshop 17 maart 2024

Met TAHIN nog niet uitgekookt? 3 extra recepten cadeau!

Met TAHIN kan ook jij aan de slag. En om het feest compleet te maken, koop je nu kant-en-klare pakketten, zodat je er zeker van bent dat je de juiste, beste en lekkerste basisingrediënten in huis hebt.

Esther’s Zoete Baba Ganoush

Spicy Shakshuka

Hummus/Choemoes

Tip: het grootste gedeelte van de ingrediënten koop je in onze kookwinkel!