Recipes
Massaged coleslaw
In 2019 schreef ik NOSH, mijn allereerste en zeer persoonlijke kookboek over mijn Joodse vegetarische keuken. Dit boek, dat mij enorm dierbaar is, heeft een plekje gevonden in de harten (en keukens) van zoveel mensen dat zelfs de tweede druk inmiddels helemaal is uitverkocht en nergens meer verkrijgbaar.
Bij het recept voor latkes schreef ik toen al:
“De waarheid is dat het beste recept voor latkes bestaat uit het vragen van mijn broer Micha of hij ze wil bakken. Want niemand maakt zulke goede, krokante en lekkere latkes als hij.”
Vijf jaar later, in 2024, blijft dit nog steeds waar. Micha is nog altijd de latke-meester in onze familie. Helaas mag ik zijn telefoonnummer niet delen. Dus, als je latkes wilt eten, is er maar één oplossing: zelf aan de slag!
Met dit recept geef ik je de tools om ze minstens net zo krokant en smakelijk te maken.
En wie weet, misschien word jij de Micha in jouw eigen familie!
Ingrediënten
- 6 grote aardappelen
- 3 eieren
- 100 gram bloem
- 1 grote ui
- 2 theelepels zout
- Olie (om te bakken)
- Voorbereiding (schillen, raspen, mengen) ongeveer 10 minuten Bakken: ongeveer 20 minuten (in porties bakken)
- 4 tot 6 personen, ik hou van kleine latkes
To work
Voorbereiden van de ingrediënten: Schil de aardappelen en de ui. Gooi de schillen weg. Snijd de aardappelen en ui in stukken die makkelijk te raspen zijn. Gebruik een grove rasp of keukenmachine om de aardappelen en ui te raspen.
Vocht verwijderen: Schep de geraspte aardappelen en ui in een schone theedoek. Knijp stevig zodat zoveel mogelijk overtollig vocht wordt verwijderd. Dit is belangrijk om te zorgen dat de koekjes niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Doe de uitgelekte rasp terug in de mengkom. Voeg de eieren, bloem en het zout toe en meng alles met je handen tot een samenhangend geheel. Meng voorzichtig en knijp niet te hard, om te voorkomen dat de gluten in de bloem worden geactiveerd en je kleverige latkes krijgt. Komt het beslag niet goed samen? Voeg dan een beetje paneermeel toe om de juiste consistentie te bereiken. Verdeel het beslag in ongeveer 20 gelijke porties. Vorm ze met je handen tot platte koekjes.
Bakken: Verhit een flinke laag olie in de bakpan op middelhoog vuur. Laat de koekjes één voor één in de pan glijden. Bak ze in porties, zodat er voldoende ruimte is en ze gelijkmatig krokant kunnen worden. Bak elke kant goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten per kant. Neem de tijd: hoe zorgvuldiger je bakt, hoe krokanter en minder vet de latkes worden. Haal de latkes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Proef de latkes en bepaal of je er nu nog wat zout overheen wil strooien.
Serveer de aardappelkoekjes warm. Lekker met zure room en/of appelmoes
Come visit the Cookery
When looking for the best tahini, the wondergrill or snacks to enjoy at home or on our terras come to our beautiful location in the middle of de Pijp in Amsterdam. The open workshops will start again after the summer but if you are planning a private workshop or diner you are more then welcome! See you soon!?
If you are planning a visit to Esther’s Cookery during the month of July & August please check if we are open!
Our opening hours are:
Monday: 1pm – 5pm
Tuesday: 1pm- 5pm
Wednesday: 1pm – 5pm
Thursday: 11am – 5pm
Friday: 11am – 5pm
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed
