Recipes
Esther’s Sweet Baba Ganoush
In mijn keuken gebruik ik heel veel aubergines. Mijn favoriete manier om aubergine te bereiden is net als bij paprika blakeren op de wondergrill of op open vuur. Zet de grill op de grootste pit en gebruik de grootste vlam. Heb je een wokbrander: gebruik hem! Leg de aubergines op de wondergrill en draai ze geregeld om. Doe dit totdat ze volledig zwart zijn, maar nog niet grijs. De ring van de grill vangt het vocht op dat bij het blakeren vrijkomt. Als je geen gas hebt maar wel een barbecue, gebruik deze dan. Je kunt de aubergines ook in de oven garen, maar dan krijg je niet die heerlijke rokerige smaak.
De aubergine is klaar wanneer hij helemaal zwartgeblakerd is en/of je hem helemaal in kan deuken. Heb geduld, want anders eet je rauwe
aubergine en dat is niet lekker. Er doen verhalen de ronde over ontploffende aubergines, maar na acht jaar kookstudio en duizenden aubergines is er bij mij nog nooit eentje ontploft.
Ingrediënten
- 2-3 aubergines
- 4 eetlepels tahin
- Sap van 1 citroen (begin met een halve citroen, soms is dat al genoeg)
- 2 eetlepels dadelmelasse (silan)
- Gedroogde rozenblaadjes
- Zaadjes van ½ granaatappel (alleen wanneer de lekkere granaatappels er zijn!)
- Wanneer je geen granaatappel gebruikt: 20 gram pistachenoten
- Peterselieblaadjes, fijn gehakt
- Muntblaadjes, gesneden
- Maldon zout
- Olijfolie
- 30
- 6-12
To work
Blaker de aubergines op de wondergrill. Tijdens het blakeren kan je beginnen met het voorbereiden van de rest van de ingrediënten. Na een tijdje kan je de aubergines gaan draaien. Laat de aubergines blakeren tot de schik helemaal zwart is en de aubergine helemaal zacht. Neem de tijd, je wil geen rauwe aubergine eten!
Meng ondertussen de tahin, citroen en dadel melasse. Dit krijgt een hele dikke consistentie. Geen zorgen, dat hoort erbij.
Hak de blaadjes van de peterselie en snijd de muntblaadjes fijn.
Klop of breek de zaden uit de granaatappel. Ik laat jullie zien hoe! Als je pistachenoten gebruikt: Rooster de pistachenoten en hak deze fijn
Wanneer de aubergines klaar zijn moet je ze laten afkoelen voordat je verder gaat. Haal de schil van de aubergines eraf. Doe dit naast de gootsteen, zodat je je vingers kan schoonmaken tijdens het pellen. Zorg er wel voor dat je de aubergines niet onder water houdt.
Snijd de bovenkant (het kroontje) eraf en voeg de aubergines toe aan de kom met de tahin/dadel/citroen. Maak het geheel fijn met twee tafelmessen.
Voeg de kruiden en de helft van de granaatappelpitjes toe. PROEF en bepaal hoeveel zout je wil toevoegen en/of misschien extra citroen.
Doe de baba ganoush in een serveerschaal. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes /noten, de resterende kruiden en het rozenblad. Besprenkel met olijfolie en een snufje Maldon.
Come visit the Cookery
When looking for the best tahini, the wondergrill or snacks to enjoy at home or on our terras come to our beautiful location in the middle of de Pijp in Amsterdam. The open workshops will start again after the summer but if you are planning a private workshop or diner you are more then welcome! See you soon!?
If you are planning a visit to Esther’s Cookery during the month of July & August please check if we are open!
Our opening hours are:
Monday: 1pm – 5pm
Tuesday: 1pm- 5pm
Wednesday: 1pm – 5pm
Thursday: 11am – 5pm
Friday: 11am – 5pm
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed
